Otázka:

Je v ABB podnikový právník, který dokáže pomoci zaměstnancům?

Odpověď:

Pokud zaměstnanec nenajde informace na vnitřních webových stránkách, musí se obrátit na svého vedoucího.

Z mé strany by se měli zaměstnanci naučit obracet nejen na HR a odbory, ale také na své vedoucí.

Podnikový právník, který by poskytoval právní podporu zaměstnanci neexistuje. V otázkách pracovního práva fungují bezpečnostní technici,  zkušení jsou odboráři,  pokud chce zaměstnanec poradit v obchodním, občanském, trestním , či jakémkoliv jiném právu měl by si najmout  nějakého externího právníka.

Členům odborů slouží poradna v odborovém tisku, nebo přímo kontakt na Regionální pracoviště OS KOVO, Malinovského nám. Brno.

Otázka:

Obrátil se na mne bývalý zaměstnanec, jak získat potvrzení od kdy do kdy pracoval v ABB.

Odpověď:

Po vyřazení z evidence aktivních zaměstnanců skupiny firem ABB v České republice se údaje ukládají do elektronických archívů a písemné materiály do archívu dané lokality. Vyhledávání písemností a důkazů ( dokladů ) o něčem či někom v archívech je obecně časově velmi náročné.

Pokud se nejedná o potřebu např. dohledání nějakého materiálu ( listiny, listinného důkazu ) pro řešení sporů nebo vážné situace úplně postačí aby si zaměstnanec bezplatně požádal na Správě sociálního zabezpečení o výpis :

Evidenční list důchodového pojištění (ELDP). Z něho je patrné, kdy a jak dlouho u kterého zaměstnavatele pracoval.

ABB jako velký zaměstnavatel ( lokalita Brno ) si vždy své povinnosti ve styku se Státní správou plnil, když přecházel na jiné formy evidence, vždy komunikoval s potřebnými úřady, je tedy nejrychlejší variantou toto učinit. Správa sociálního zabezpečení je také oprávněna vydat potvrzení o délce pracovního poměru nebo zaměstnání u už neexistujícího subjektu. Třeba i 50 let zpátky.

V této situaci si vzpomínám, kdy jsem se účastnil až detektivního pátrání na Žádost právníka z OS KOVO, který zastupoval klienta a zaměstnance, jak se později zjistilo bývalých Energetických strojíren. Celá záležitost byla v pořádku dohledána a bývalý zaměstnanec, cizí státní příslušník byl velmi spokojen a děkoval nám za vstřícnost a ochotu.

Aktivní zaměstnanec zaměstnavatele nemusí podobné situace řešit, tato potvrzení jsou standartním výstupem služeb naší mzdové účtárny.

Připravil a odpovídal: Jiří Bohdan